Az emlékek íze
1:05:20
Ismeretterjesztő | Történelem & Társadalom | Dokumentum
Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf éttermében, a SALT-ban minden falat egy utazás a gyerekkor emlékeit megidéző ízek és illatok között. De a világ, amelyet teremtett, nem csak emiatt különleges. Mátészalkától Dánián át Budapestig hosszú utat tett meg, amíg saját éttermet nyithatott. Az állomások között volt kiégés, talpra állás, sok-sok tanulás, de a legkritikusabb tapasztalatok sem tudták eltéríteni a szenvedélyétől, hogy főzzön. Válaszul a megpróbáltatásokra saját rendszert alkotott. A fine dining hierarchiája, robbanásig feszült légköre itt ismeretlen, az alkotóközösség, amelyet Szilárd a konyhában és a konyhán kívül létrehozott, ennek ellenére halmozza a sikereket. Kaptak zöld és fényesen ragyogó Michelin-csillagot, Szilárdot beválogatták a világ 100 legjobb séfe közé. Az alapanyagok egy részét a természetben maguk gyűjtik, néha évekig tartó fejlesztés után kerül étlapra egy-egy fogás. Különböző technológiai bravúrral egyszerű, paraszti gyökerű ételekből készítenek kiemelkedő megjelenésű fine dining fogásokat. Érlelnek, savanyítanak, kísérleteznek és felfedeznek. Forradalmárok, akik szenvedélyesen keresik a választ a kérdésre: mi is lehet az új magyar konyha? Az emlékek íze az On the Spot 2025-ben bemutatott dokumentumfilmje.